Anul acesta, la 1 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de când părintele Dinu Pompiliu slujește în parohia Șerban Vodă. Ca ieri îmi aduc aminte că în anul 1992, prin primăvară, a venit la noi și vrednicul de pomenire părinte Alexandru Ristache. Alături de cei doi preoți tineri slujea părintele paroh Alexandru Niculescu, pe atunci în vârstă de 76 de ani.
Preoții tineri veneau cu un suflu nou, cu dragoste de oameni și dorință de a-și pune întreaga putere și voință în slujba lui Dumnezeu și în păstorirea unei parohii atât de mari ca cea de la Șerban Vodă. Predicile și cuvântul către credincioși era viu, proaspăt, iar rânduiala slujbelor avea alt ritm. Biserica se umplea încet-încet, încât, la un moment dat, ajunsese neîncăpătoare. Acesta a fost momentul în care cei trei preoți au înțeles că timpul înnoirii și măririi bisericii nu mai putea fi amânat.
Pentru cei care îl cunosc mai puțin pe părintele Dinu Pompiliu, cel de care se leagă istoria construirii ultimei biserici a parohiei noastre, să spunem că s-a născut pe 14 martie 1958, într-o familie harnică și credincioasă din Negrești, Argeș, fiind primul dintre cei trei copii ai lui Valerian și ai Elenei Dinu.
A urmat școala primară şi gimnazială în satul natal, apoi Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, de la Mănăstirea Radu Vodă, și din anul 1980, cursurile Institutului Teologic Ortodox de grad universitar din București, pe care îl absolvă în anul 1984 cu lucrarea de licenţă: „Cunoaşterea lui Dumnezeu”.
Tot în anul 1980 se căsătorește cu Dinu Lolica, cu care are 3 fete: Emanuela, Elena şi Irina. O familie frumoasă, în care dragostea, respectul, înțelegerea și ajutorul reciproc au fost întotdeauna la loc de cinste. Iar doamna preoteasă i-a fost permanent părintelui jumătatea de care avea nevoie ca să meargă mai departe în lucrările mari și grele la care s-a încumetat în toți anii săi de preoție.
În anul 1985, luna noiembrie, a fost hirotonit preot de către P.S. Roman Ialomiţeanul şi numit paroh la parohia Glâmbocelu, comuna Bogaţi. Aici, în ani destul de tulburi, cu destule greutăți, reface, în stil brâncovenesc, biserica parohială. Şapte ani a trudit aici pentru restaurarea lăcaşului de cult, împodobindu-l cu catapeteasmă şi mobilier nou. În 1990 biserica a fost resfinţită de către PS Nifon Mihăiţă, pe vremea aceea Secretar al Sfântului Sinod.
Dorința de a învăța lucruri noi nu l-a părăsit niciodată. Inteligența nativă și memoria extraordinară, daruri de la Dumnezeu, l-au ajutat să urmeze aproape simultan cursurile a două școli doctorale: la Institutului de psihologie şi filosofie „C-tin Rădulescu Motru” din Bucureşti, obținând în 2007 titlul de doctor cu distincţia „cum laudae” în Filosofie acordat de către Academia Română pentru teza cu tema: „Raţiune, credinţă şi mistică în concepţia lui Mircea Florian”; și la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanța, obținând titlu de doctor în teologie cu teza: „Răspuns ortodox la provocările postmoderniste“ în cadrul Catedrei de Teologie Dogmatică Apologetică.
Moment de răscruce pentru comunitatea noastră, în anul 2001 părintele Dinu Pompiliu, împreună cu părintele Alexandru Ristache au început lucrările la Biserica Şerban Vodă din Bucureşti. În zece ani a fost înălțată, iar în alți șapte a fost pictată și împodobită cu mobilier și obiecte de cult. Din anul 2010 părintele Dinu este numit preot paroh. Cu greu, cu multă încredere în Dumnezeu, cu ajutor din partea părinților co-slujitori și al enoriașilor și oamenilor de bine, neprecupețind nici un efort pentru a face rost de bani, materiale și echipe care să ridice biserica, iață că la 24 septembrie 2017, părintele Dinu și enoriașii parohiei se bucură de sfințirea de către PF Patriarh Daniel, cu un sobor de preoți, a celei mai mari și frumoase biserici din sudul Bucureștilor.
Lucrările nu s-au oprit aici. A urmat Capela. Și apoi Așezământul social, a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 2010. Trebuia continuată misiunea pastorală din parohie cu activitatea social-filantropică. Grădinița, cantina socială, căminul pentru bătrâni, casa de oaspeți sunt funcțiunile acestui așezământ.
Să mai spunem că între anii 2002 și 2014 părintele Dinu a fost protoiereu la Protoieria III Capitală, unde a reabilitat imobilul Protoieriei din Str. Doamnei nr. 20, a sprijinit activitatea filantropică a Centrului Eparhial, a întărit viața parohiilor din Protoierie, sprijinindu-i pe preoți în misiunea lor.
Din anul 2000, părintele Dinu a organizat zeci de pelerinaje la Locurile Sfinte, împreună cu preoţi şi credincioşi, mii de pelerini bucurându-se de prilejul de a le fi ghid spiritual pe urmele Mântuitorului. De acolo, sute de pelerini s-au întors luminați și schimbați, simțind în ei lucrarea Duhului Sfânt. Nu întâmplător, în anul 2008, cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh Daniel, părintele Dinu înfiinţează Agenţia de turism Basilica Travel a Protoieriei III Capitală, azi cunoscută și recunoscută în țară și străinătate.
Din anul 2013 este numit Consilier Patriarhal, iar apoi, în anul 2015, transferat la Trinitas TV, încredinţându-i-se emisiunea „Misiune şi Comuniune”. Peste 60 de filme, realizate într-o perioadă de aproximativ un an în special în diaspora, acolo unde românii au plecat cu Biserica lor, stau mărturie asupra activității realizate atunci de părintele Dinu.
Dar nu în ultimul rând părintele Dinu a fost alături de enoriașii săi, povățuindu-i, mângâindu-i, ajutându-i. A zidit lăcașuri, dar și suflete. A unit comunitatea și a făcut-o vie și lucrătoare. S-au alăturat muncii sale preoții co-slujitori, dar și oamenii din parohie. Cu funcții în biserică sau cel mai adesea fără. Cu banul văduvei sau cu tot ceea ce puteau, știau, erau sau aveau ei. Și să vă spun un secret: nu este ușor să stai lângă părintele Dinu. Alături de el trebuie să faci totul, să dai totul, cu timp și fără timp. Așa cum îi place să spună și să facă și dânsul. Din dragoste de Dumnezeu și de oameni.
Restul îl știți dumneavoastră, fiecare, care ați văzut, ați auzit, ați beneficiat de toată lucrarea pe care, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, părintele Dinu a făcut-o și încă o face în biserica și parohia Șerban Vodă. Întru mulți și rodnici ani!
Maria Buleu, teolog
Domnul cu a sa putere l-a binecuvântat și i-a dat har
Sa ne bucuram de acesta
Asa sa ne ajute Dumnezeu
Într-un Mulți Ani ! Cu sănătate,și împlinirii duhovnicești.Cu mult respect.