Menu
descoperă

Trei zile speciale de hramul de toamnă al Parohiei Șerban Vodă

După cum bine știm, anul 2022 este declarat în Patriarhia Romana drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Hramul din acest an al Sfântului Paisie de la Neamț poartă o încărcătură și o  importanță deosebite, pentru că se împlinesc  300 de ani de la nașterea sa.

Sfântul Paisie de la Neamț este unul din marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea. Este cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la data de 15 noiembrie.

Viața Cuviosului Paisie de la Neamț

S-a născut la 21 decembrie 1722 ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

Luând hotărârea de a se călugări, ajunge la mănăstirile Liubetki și Medvedevski. Nemulțumit de viața de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Împreună cu prietenul său, Alexie, decide să plece în Țările Române.

Ajuns în Țara Românească viețuiește în schiturile Dălhăuți, Trăisteni, Poiana Mărului și Cârnu. Îi cunoaște pe schimonahii Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Cârnu și alți părinți cu viață aleasă.

După o vreme ajunge la Sfântul Munte Athos, unde este tuns în monahism și unde se nevoiește timp de 17 ani. Părăsește Sfântul Munte în anul 1763 și ajunge la schitul Vărzărești, din părțile Buzăului. De aici se îndreaptă spre Moldova. Este numit stareț la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Viețuiește aici din anul 1763 până în 1775 când, datorită ocupației austriece, se retrage cu întreaga obște la Mănăstirea Secu.

Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamț. Astfel,  va lăsa la Secu pe duhovnicul Ilarion și se va muta la Neamț. Numărul viețuitorilor nemțeni s-a ridicat la 700, între care erau moldoveni, munteni, transilvăneni, ruși, ucraineni, bieloruși, greci, bulgari, sârbi și chiar foști necreștini trecuți la Ortodoxie. În anul 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veșnice și a fost îngropat în biserica mare a mănăstirii Neamț.

Cuviosul Paisie la Biserica Șerban Vodă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

În anul 2009, Biserica Șerban Vodă a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al treilea hram și al treilea ocrotitor al nostru: Sfântul Paisie de la Neamț. Din vara anului 2014 avem și o părticică din moaștele sfântului.

Îmi place să cred că alături de acest sfânt isihast am învățat să ne apropiem mai mult de rugăciune, să iubim mai mult sfintele slujbe și Taine ale Bisericii, să ne petrecem mai mult timp citind din Sfânta Scriptură, Viețile Sfinților sau din scrierile Sfinților Părinți. Dacă aceste lucruri au contat mult mai mult în acest an, cu siguranță Anul rugăciunii și Anul Sfinților isihaști nu a trecut – pentru fiecare dintre noi – în zadar.

Invitație la Hram

Ca să simțim din plin bucuria hramului, vă invităm să participați în perioada 13-15 noiembrie 2022 la toate slujbele și evenimentele care vor avea loc la Biserica Șerban Vodă.

Astfel, duminică, 13 noiembrie 2022, ora 18, va avea loc conferința cu tema: „Practica rugăciunii inimii în tradiția isihastă românească (de la Sf. Cuv. Paisie de la Neamț până la mișcarea spirituală «Rugul aprins» din București)”, prezentată de P. Cuv. Părinte Arhim. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim.

Luni, 14 noiembrie 2022, de la ora 17 va avea loc slujba de priveghere pentru Hram – Sf. Cuv. Paisie de la Neamț.

Marți, 15 noiembrie 2022, de praznicul Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, de la ora 8 va avea loc Utrenia și apoi Sfânta Liturghie arhierească.

Vă invităm la hramul de toamnă al Parohiei Șerban Vodă pentru a ne cinsti cum se cuvine ocrotitorul și de a ne bucura împreună de slujbele și evenimentele care vor avea loc.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: