Menu
descoperă

Cel mai important lucru pentru cei adormiţi este să-i pomenim la dumnezeiasca Liturghie (publicat în 08.02.2018)

În Biserica Ortodoxă se face în această sâmbătă, pomenirea tuturor celor adormiţi întru Domnul.  Credincioşii obişnuiesc să se roage sau să pomenească în această zi pe toţi cei adormiţi din neam. În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei trecuţi la Domnul.

Există mai multe zile de pomenire a morților în Biserica Ortodoxă.

În afară de faptul că în calendarul nostru creștin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morților cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moșii de vară – în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt și Moșii de iarnă – în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți.

La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei.

Spre deosebire de alte religii, în creştinism, şi cei vii şi cei adormiţi (morţi) fac parte din Biserica lui Hristos.

În această zi Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii care au murit împăcaţi cu Dumnezeu, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Aceste mijlociri au ca scop ca Dumnezeu să-i învrednicească de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.


(publicat în 08.02.2018)

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: