Menu
descoperă

Părintele ADRIAN CHIRIȚĂ

În a 23-a zi a lunii septembrie, anul 1975, s-a născut cel de-al doilea băiat al familiei Chiriţă, Adrian Chiriţă, din părinţii DUMITRU preotul şi CONSTANŢA prezbitera, în localitatea Ţăndărei – Ialomiţa.

ŞCOALA PRIMARA a urmat-o în oraşul Slobozia, de asemenea şi GIMNAZIUL (1982 – 1990).
Din dorinţa de a deveni slujitor al Altarului, a ales ca după terminarea şcolii generale să urmeze SEMINARUL TEOLOGIC din București, fiind admis în anul 1990, devenind absolvent în anul 1995.
În anul 1996 a fost admis la FACULTATEA de TEOLOGIE ortodoxă din București, pe care a absolvit-o în anul 2000, cu Lucrarea de licenţă : ,,Compozitorul Ioan D. Chirescu, o sută zece ani de la naşterea sa’’, sub îndrumarea ştiinţifică a Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu, titularul catedrei de ,,Muzică bisericească și Ritual’’, secţia Practice.

În anul 2002 a fost hirotonit preot pe seama PAROHIEI JILAVA din Judeţul ILFOV, unde a activat până în anul 2010, când a fost numit preot în BUCUREŞTI pe seama PAROHIEI ŞERBAN – VODĂ.
Între anii 2007 – 2009 a absolvit primul MASTER, în Teologie la secţia Sistematice, sub conducerea ştiinţifică a Pr. Prof. Dr. Tache Sterea, cu Teza de dizertaţie : ,,Proliferarea Mişcării sataniste în România, după momentul Decembrie 1989’’.

În perioada 2010 – 2012 a absolvit cel de-al doilea MASTER, în Comunicare, sub conducerea ştiinţifică a Prof. Dr. Anghelescu Gheorghe, cu Teza de dizertaţie : ,,Comunicarea textului sfânt în comuniunea credinţei’’.

Între anii 2013-2016 a absolvit cursurile de DOCTORAT în Teologie Biblică, sub conducerea știintifică a Pr. Prof. Dr. Emilian Cornițescu.
Pe data de 28 septembrie 2017 și-a susținut Teza de doctorat cu titlul „Misiunea profetică a Bisericii”, o lucrare inter-disciplinară biblico-dogmatică, pentru care a primit titlul de DOCTOR în TEOLOGIE.

Între anii 2015-2018 a absolvit cursurile de DOCTORAT din cadrul Facultății de Filosofie a Universității București, sub conducerea științifică a D-lui Prof. Dr. Acad. Gheorghe Vlăduțescu. Pe data de 13 decembrie 2019 și-a susținut Teza de doctorat cu titlul ,,Filosofia și Revelația divină la Sfântul Justin Teologul și Filosoful Martir”, pentru care a primit titlul de DOCTOR în FILOSOFIE.
Vorbeşte fluent două limbi străine, engleză şi neo-greacă, iar în greaca veche slujeşte Sfânta Liturghie şi toate celalte slujbe ale bisericii. A studiat şi limba franceză iar in prezent învaţă limba italiană.

Provine dintr-o familie de basarabeni cu o veche tradiţie preoţească, el reprezentând a şasea generaţie de preoţi, fiind preocupat ca această tradiţie să se perpetueze în familie, având în vedere pe cei doi fii ai săi: Dimitrie şi Andrei. Din anul 2000 este căsătorit cu Simona prezbitera, medic stomatolog care practică această meserie încă de la absolvirea Facultăţii de Stomatologie.

Preotul Adrian Chiriţă este unul dintre nepoţii marelui compozitor GEORGE ENESCU, mama bunicii din partea tatălui fiind verişoară bună cu mama marelui compozitor, aşa cum i-au transmis înaintaşii săi, în conformitate cu arborele genealogic al familiei. Astfel se explică pasiunea lui pentru muzică psaltică (cu numeroase compoziţii proprii), corală, operă, simfonică dar şi muzică modernă, având în vedere că stăpâneşte mai bine de patru instrumente muzicale: pian, orgă, chitară (clasică şi electrică: solo, bass, ritmică), vioară şi multe alte instrumente de suflat.

Preotul CHIRIŢĂ ALEXANDRU, bunicul din partea tatălui , i-a fost primul model de preot dedicat slujirii preoţeşti, având în vedere că şi-a petrecut copilăria în casa bunicilor, de peste drum de biserică. Bunicul i-a fost model de om integru, pătruns de dorul lui Dumnezeu dar şi de nostalgia pământului basarabean, pe care a fost silit de împrejurări să-l părăsească în anul 1943. L-a avut ca model de bun slujitor, cântăreţ şi instrumentist, de la care a moştenit pasiunea pentru cântarea fonică dar şi instrumentală. Preotul Alexandru este fratele cunoscutului arhimandrit basarabean CHIRIŢĂ VARLAAM, care a avut mult de suferit in Basarabia şi Siberia, pentru că a îndrăznit să se împotrivească regimului comunist sovietic.
SIMION NICOLAE, bunicul din partea mamei, a fost un om de înaltă ţinută militară, ofiţer de carieră, comandant pe Frontul de Est şi decorat de Mareşalul Ion Antonescu. După terminarea Războiului de pe Frontul de Vest, a fost arestat şi condamnat la 22 ani de închisoare, reuşind – în urma unei conjuncturi favorabile – să fie eliberat după doar 4 ani de cruntă detenţie.
Îşi respectă şi își iubeşte foarte mult înaintaşii, pomenindu-i cu mare evlavie la fiecare Sfântă Liturghie.

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d