Biserica noastră și-a sărbătorit marți, 15 noiembrie, hramul de toamnă, închinat Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Moment mult așteptat deopotrivă de preoți și enoriași, îndelung dorit și pregătit. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Anul acesta l-am purtat în mod deosebit în gândul şi inima noastră pe cel care a înnoit viaţa duhovnicească din mănăstiri, aşezând la temelia vieţii monahale de obşte trei lucrări esenţiale: citirea Sfintei Scripturi, citirea scrierilor Sfinţilor Părinţi şi rugăciunea minţii sau a inimii, care este esenţa vieţii isihaste. Stând alături de Sfinţii isihaşti Simeon Noul Teolog şi Grigorie Palama, marea personalitate duhovnicească şi culturală a secolului al XVIII-lea, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ a schimbat viaţa din sute de mănăstiri şi schituri din Ţările Române, Rusia, Serbia, Sfântul Munte Athos şi multe alte ţări. Învăţătura lui s-a împrăştiat în întreaga lume ortodoxă prin ucenicii săi, prin traducerile din Sfinţii Părinţi, prin scrierile sale şi prin epistolele trimise celor care aveau nevoie de sfatul său.
Un an întreg l-am făcut cunoscut în conferinţele duminicale în care s-a vorbit mult despre isihasm, sfinţii isihaşti şi rugăciunea lui Iisus. Părintele Prof. Univ. Dr. Emerit Ştefan Buchiu ne-a vorbit despre „Importanţa şi semnificaţia isihasmului ortodox în viaţa Sfinţilor Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”, Părintele Prof. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea despre „Maica Domnului Isihasta în opera Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ”. Părintele Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu ne-a pus la suflet „Rugăciunea în experienţa Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ”. Părintele Dr. Claudiu Băzăvan a susţinut conferinţa cu titlul „Călătorind spre Lumină alături de Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ”, iar Prof. Univ. Dr. Habil. Ion Marian Croitoru, cadru didactic la Facultatea de Teologie a Univerisităţii „Valahia” din Târgovişte, ne-a vorbit despre „Rugăciunea inimii, oxigenul sufletului”. Iar cel mai recent pe 13 noiembrie a conferenţiat în biserica noastră Părintele Arhim. Mihail Stanciu de la mănăstirea Antim, prezentând tema „Practica rugăciunii inimii în tradiţia isihastă românească (De la Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ până la mişcarea spirituală „Rugul Aprins” din Bucureşti)”. Fiecare dintre vorbitori a deschis o poartă spre cunoaşterea sfinţilor isihaşti şi a fost un ajutor în înţelegerea rugăciunii isihaste şi practicarea ei de fiecare dintre noi.
Apropiindu-se hramul Sfântului Cuvios Paisie, părintele paroh, preoţii slujitori şi enoriaşii parohiei au început să pregătească acest eveniment. De la înfrumuseţarea sfântului lăcaş, la invitarea ierarhilor, a preoţilor şi psalţilor, până la aducerea moaştelor Sfântului Nectarie de la Eghina.
Totul a fost deosebit la acest hram. În ajun raclele cu Sfântul Paisie şi ceilalţi sfinţi din biserică au fost scoase în pridvor, împreună cu racla Sfântului Nectarie de la Eghina, adusă de la Catedrala Patriarhală, cu binecuvântarea PF Părinte Patriah Daniel. Apoi, ne-a bucurat prezenţa Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de părintele Ionuţ Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală. Iar lângă preoţii şi diaconii bisericii noastre au stat preoţi şi diaconi care sunt deja oaspeţi dragi, nelipsiţi de la slujbe şi sărbători.
O prezenţă inedită a fost cea a cunoscutei interprete de muzică bizantină Ribale Wehbé, care, alături de psalţii parohiei, a oferit răspunsurile liturgice în limbile arabă şi română.
Dacă tinerii şi copiii vin în număr mare la biserică în duminici şi sărbători, dacă elevii şcolilor din parohie, mai ales ai şcolii nr. 103 – însoţiţi de doamna profesor de religie Minodora Cristoiu – sunt permanent prezenţi la evenimente şi praznice, iată că la acest hram i-am avut printre noi pe copiii de la Grădiniţa „Şerban Vodă”, împreună cu ostenitorii acestei instituţii de învăţământ preşcolar.
Hramul acesta unic în Bucureşti a adunat credincioşi din tot oraşul, dornici să participe la slujbele din ajun şi din ziua praznicului Cuviosului Paisie, aşa încât a fost o sărbătoare a Capitalei.
S-a muncit mult, preoţi şi enoriaşi, mai ales membrii Consiliului Parohial şi ai Comitetului de doamne. Cu dăruire, cu dragoste pentru sfinţi, cu credinţa că orice facem în biserică este pentru Dumnezeu, pentru sfinţi şi nu în ultimul rând pentru mântuirea noastră. Nimic nu a fost uşor, dar cei care au contribuit financiar, material sau prin munca lor ca acest praznic să fie desăvârşit au primit încă din acea zi a praznicului bucurii şi pace în sufletul lor. Căci sfinţii ne binecuvântează imediat ce noi ne pornim spre biserică şi facem, din inimă, eforturi şi daruri pentru Dumnezeu şi pentru sfinţi. De aceea, să încercăm să petrecem mai mult în biserică, căci este nevoie de ajutorul pe care cu siguranţă fiecare dintre noi îl poate da.
Mulţumim tuturor acelora care în aceste zile nu au pregetat să fie în biserică, să ajute, să ofere, să se dăruiască. Mulţumim preoţilor noştri şi nu în ultimul rând Sfântului Cuvios Paisie pentru aceste zile minunate. (M.B.)