Menu
descoperă

Excursie pe „Valea Zăpezii”, în Săptămâna Albă, pentru copiii și tinerii bisericii Șerban Vodă (4-5 martie 2022)

Cel mai neașteptat cadou de la începutul lunii martie a venit „ambalat” într-un strat generos de zăpadă, motiv de mare bucurie pentru cei mai mici enoriași ai parohiei noastre. 

 Pe 4 și pe 5 martie 2022, aproximativ 20 de copii cu vârste până în 12 ani, artiști în pregătire la Cercul de Pictură organizat de Parohia Șerban Vodă, au făcut echipă excelentă cu adolescenții și tinerii parohiei.

 Profitând de faptul că acest început de primăvară a fost mai mult înzăpezit decât înflorit, biserica noastră a organizat deja tradiționala excursie de la munte, tocmai la început de Mărțișor.

 Mereu altfel și de neuitat a fost și această excursie pentru cei mici, care s-au jucat pe săturate într-o zăpadă ce strălucea ca în povești, albă ca lumina și scârțâietoare ca un nor sub tălpi. 

 Nu doar prichindeii grupului au profitat de peisajul de vis, pentru că și ocrotitorii lor neobosiți, părintele Vlad Mîndru și doamna preoteasă Maria Mîndru au dat tonul bunei dispoziții de la săniuș.

 Excursia a început în mod binecuvântat printr-o vizită la Mănăstirea Cornu, unde am poposit pentru închinare și mic dejun. Măicuțele de la mănăstirea din localitatea prahoveană ne-au primit cu zâmbete, ouă, brânză, dar mai ales cacao cu lapte – băutura copilăriei, ornată cu o spumă numai bună pentru mustăți jucăușe.

 Cu burțile și inimile pline, am ajuns apoi la săniuș și schi în Predeal, unde timp de ore întregi, cei mici și cei mai mari am gustat din bucuriile pârtiei. 

 De la Predeal am plecat spre seară către Râșnov, la Pensiunea Pănicel, unde ne-am cazat și am luat cina. Părintele Vlad ne-a prezentat zâmbind meniul, iar accentul haios a căzut pe M.B.S. (mamaligă cu brânză și smântână) – care a fost deliciul tuturor, chiar și a celor mai mofturoși la masă.

 După un somn odihnitor în aer proaspăt de munte, cei mai mici au alergat foarte devreme la zăpada proaspăt strânsă în curtea pensiunii și s-au jucat până la ora stabilită de plecare. Pe lângă încântarea fulgilor care cădeau încontinuu, am putut vedea și câțiva cai de rasă la locație. 

 Omuleții grupului au îmbogățit peisajul dalb de la Râșnov cu vreo doi oameni de zăpadă, tot așa de sănătoși ca morcovii folosiți drept recuzită de micii artiști.

 Ultima localitate în care am poposit pe parcursul excursiei noastre a fost Brașovul, unde am învățat și am înghețat. Zăpada abundentă a câștigat lupta cu cele mai călduroase ghete, însă părintele nu s-a lăsat și a venit cu soluția salvatoare: 20+ de perechi de șosețele noi, dublate de pungi de plastic în picioare, au foșnit apoi în ghetele îmbibate. 

 Cei mici ne-au surprins cu multitudinea de informații pe care le știau deja despre Brașov, în timpul turului pietonal din oraș, prezentat de către un ghid local. Atenți și curioși, au participat în mod activ la lecția de istorie oferită de către ghid. O altă surpriză foarte plăcută pentru toată lumea a fost să vedem un costum de prințesă medievală, specific locurilor, pus la dispoziție tot de aceasta.

 După ce am adunat suficiente cunoștințe noi timp de două ore, toți membrii grupului ne-am împărțit pe tabere de preferințe culinare (meniu tradițional versus fast-food) și ne-am reunit la fel de prieteni și după prânz. Cei care nu am avut parte de o surpriză “Happy” pentru că am ales să nu mergem la “Mec”, am cumpărat rapid câteva suveniruri haioase, am mulțumit lui Dumnezeu pentru masă și ne-am luat „La revedere!” de la Centrul Vechi al frumosului oraș de sub poalele Tâmpei.

 Am ajuns apoi în partea de Sud-Est a Braşovului, la Grădina Zoologică, amplasată chiar în mijlocul pădurii, zonă foarte propice pentru bunăstarea animalelor.

 Grădina Zoologică Braşov găzduiește, la momentul actual, peste 380 de animale din 110 specii. Unele dintre vedetele zilei de sâmbătă, văzute de aproape prin pereții de sticlă amenajați în țarcuri, au fost: tigrul bengalez alb, cămilele bactriene, leii albi, leoparzii zăpezilor, dar și multe altele.

 Tot la Zoo Braşov s-a putut vizita singurul planetariu din Europa care se află în incinta unei grădini zoologice. Deoarece numărul locurilor disponibile pentru vizitarea Planetariului a fost limitat, adolescenții noștri au fost primii care au renunțat la această experiență, în favoarea celor mai mici decât ei. Pentru cei interesați să cunoască mai multe despre spațiul cosmic, participarea la programul „Găurile negre – Dincolo de infinit” a fost cea mai potrivită pentru încheierea activităților turistice din zonă.

 Atmosfera jovială și veselă a fost constantă, chiar și în fragmentele de timp petrecute în autocar, datorită programului de cântece de călătorie, o inițiativă a părintelui Vlad, care a fost pe placul tuturor călătorilor, dar și a jocului antrenant cu întrebări de cultură generală, sau urmărirea serialului Domnul Bean în autocar (printre alte facilități puse la dispoziție de agenția turistică).

 Televizoarele au fost oprite atunci când ne-am apropiat bine de casă, moment în care copilașii au întrebat în cor când și unde se va organiza următoarea excursie. Astfel, evaluarea experienței a venit instant, nelăsând loc pentru nemulțumiri, sau momente mai puțin plăcute. Pentru că nu au existat.

 Amintirile colecționate în cele două zile ne rămân permanent agățate pe suflete, ca niște mărțișoare-poveste. Așteaptă copiii parohiei noastre o nouă inițiativă cât mai curând, pentru că visează la călătorii nesfârșite, în locuri cu zăpezi neatinse de păcate. Cei mici ne învață astfel că Împărăția Cerurilor poate lua formă de fulg, dacă o vom căuta cu suflet de copil. 

Florinela Ivașcă


Galerie foto:


 

Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: