Menu
descoperă

Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitor al pruncilor şi al familiei creştine, este prăznuit pe 26 noiembrie. Viaţa sa de rugăciune, râvna şi iubirea de Dumnezeu l-au învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.
Sf. Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi, într-o familie foarte bogată. La vârsta potrivită, plin de iubire dumnezeiască şi povăţuit de Duhul Sfânt, şi-a împărţit averea săracilor şi s-a retras în pustiu, pentru a se adânci în rugăciune şi cunoaşterea lui Dumnezeu.

A intrat într-o peşteră unde primea hrană de la înger. Dar nu s-a retras cu totul din lume, ci, din dragoste pentru oameni, mergea printre ei şi îi ajuta, întorcându-se apoi la chilie pentru odihnă. Pentru viaţa de curăţie şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit de darul tămăduirii. Într-unul din drumurile sale, Sf. Stelian a pus mâna pe creştetul unui copil suferind şi acesta s-a tămăduit imediat şi de atunci sfântul a început să fie căutat de oameni aflaţi în suferinţă, copii, tineri sau
bătrâni. Aceştia, prin rugăciunea sfântului, dar şi prin rugăciunea şi credinţa lor, luau tămăduire de la Dumnezeu.

Pentru grija sa faţă de copii şi familii, tămăduirea copiilor şi ajutorul dat mamelor, Sf. Stelian este socotit ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se citea chiar pe chipul său: era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare.
O parte din moaştele Sf. Stelian se află în Biserica „Sf. Stelian-Lucaci” din centrul Bucureştiului, din 1736, fiind dăruite comunităţii de aici de Mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti, ctitorul sfântului lăcaş.

Troparul Sf. Cuvios Stelian Paflagonul


Lasă un răspuns

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: