(predica părintelui Dinu Pompiliu după slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri, 03.04.2020)
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!
Binecuvântați și drept-măritori creștini, îngăduiți-mi seara aceasta câteva cuvinte despre importanța Deniei din săptămâna a cincea din Postul Mare. Este o sărbătoare deosebită pentru Biserica noastră, pentru că noi avem ca ocrotitoare pe Maica Domnului și întotdeauna trebuie să aducem imne de slavă Maicii Domnului, cea care ne-a ajutat să facem această minunată biserică, cea care are un rol important în viața bisericii și în viața omenirii. Noi o cinstim pe Maica Domnului și îi acordăm trei prerogative dumnezeiești, despre care am să vă vorbesc în cele care urmează.
Dar sărbătoarea aceasta, denia aceasta se ține încă din secolul VI. Ea ne aduce aminte de o întâmplare petrecută în Constantinopol, în vremea Împăratului Heraclie, care s-a luptat mult cu perșii pentru ca să păstreze Ortodoxia și să apere Imperiul Bizantin Ortodox. Știm cu toții că Împăratul Hozroe al perșilor a cucerit toate Locurile Sfinte și a decapitat mii de călugări, mii de sfinți a făcut în Țara Sfântă, iar după ce el a trecut la cele veșnice, după ce a murit, fiul său a urmat și acesta a încheiat un pact cu Împăratul Heraclie. Lucru care nu a convenit la dușmanii lui Heraclie și au venit pe Marea Neagră ca să cucerească Constantinopolul. Nu au mai avut nicio scăpare, decât s-au apucat să cânte imnul acatist pe care l-am citit noi în seara aceasta, dedicat Maicii Domnului. S-au suit pe zidurile Constantinopolului și au cântat acesta și Maica Domnului a făcut o minune, cum a făcut ea dintotdeauna minuni în viața bisericii. Atunci a scăpat Imperiul Bizantin și cei care s-au abătut asupra Imperiului au plecat înfrânți.
Dar de ce este importantă pentru noi seara aceasta?
Și noi, așa cum ați auzit în ultimul timp, ne aflăm într-un război. Dar nu cu cele care se văd, cu cele care nu se văd. Ne luptăm în primul cu noi, ca să biruim păcatul, dar și cu virusul acesta ucigaș, despre care un superior al Locurilor Sfinte din Muntele Sinai spunea că este cu îngăduința Lui Dumnezeu, că dacă a apărut atâta tehnologie și omul s-a socotit a fi mai mare decât Dumnezeu, iată, această nenorocire s-a abătut asupra noastră și un virus nevăzut este acel care face ca mulți din frații nostri să treacă la cele veșnice fără să se aștepte. Și noi am rămas acum să slujim aici, în Biserică, pentru cei care sunt acasă. Dar să știți, stând acolo la casele dumneavoastră, trebuie să gândiți profund de ce am ajuns aici, așa cum și noi ne gândim de ce ne-a adus pe noi Dumnezeu în starea aceasta, pentru că nu s-a pomenit de la întemeierea lumii până astăzi să fugim unii de alții și să ne fie frică să stăm de vorbă unii cu alții.
Noi nădăjduim că din acest război nevăzut cu acest virus ucigaș să ieșim biruitori. Și o vom face cu ajutorul sfinților. Care este cea mai mare între Sfinți? Este Maica Domnului. Pentru că ea a strălucit în toate virtuțile. Dacă sfinții au strălucit într-o virtute sau alta și au primit de la Dumnezeu mari faceri de bine și le-a dat daruri peste daruri, vă închipuiți câte daruri are Maica Domnului de la Fiul său, pentru că ea este mai presus decât heruvimii și serafimii și de aceea Biserica îi acordă o cinste deosebită Maicii Domnului, pentru viața ei curată, pentru smerenia ei care a depășit toate virtuțile și mai ales pentru binefacerile pe care le-a revărsat întotdeauna în istorie.
Spuneam că îi acordăm trei prerogative dumnezeiești, pe care le-am păstrat de la Sfinții Părinți ai Biseriii, chiar de la Apostoli. Maica Domnului este fecioară înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere. Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, așa cum au hotărât Părinții de la Sfântul Sinod Ecumenic I și la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes și Maica Domnului este Mijlocitoare pentru neamul omenesc, așa cum a mijlocit la nunta din Cana Galileii și la rugăciunea Maicii Domnului, deși nu era vremea ca să facă minuni, la rugăciunea Maicii Domnului, Mântuitorul a făcut prima minune.
Și A spus: Încă nu este vremea Mea. Dar când Maica Domnului L-a rugat, Mântuitorul a făcut minune și a prefăcut apa în vin, ca să ne arate Scriptura prin aceste cuvinte cum că Maica Domnului are puterea de a grăbi orice minune în viața noastră.
Și cum pământul țării noastre este socotit Grădina Maicii Domnului, era cândva, dar pe care noi l-am spurcat prin viața noastră, că altminteri nu s-ar fi abătut asupra noastră atâtea nenorociri. Mamele n-au mai fost mame. Nu numai aici. Auzeam că la New York s-a dat aprobare ca să se facă până și în ultima săptămână a sarcinii să se facă avort. Cutremurător! De aceea s-a și umplut de molimă New York-ul în ziua de astăzi. Dar nu numai acolo. Și noi „strălucim” prin această fărădelege, fiind aproape primii în top cu cele mai multe avorturi: 22-23 de milioane de avorturi înregistrate, după Revoluție încoace. Nu au mai vrut femeile, din comoditate, să nască. Nu au mai avut dragostea să își umple casa de copii. Au făcut păcate grele, cu îngăduința bărbaților, că și ei sunt vinovați pentru lucrul acesta și mai ales pentru faptul că familia, deși pe hârtie se spune că este ocrotită, nu mai este ocrotită de stat. Ea săraca se menține așa cum poate, fiind lovită de patimi grele, de șomaj și toate nenorocirile care s-au abătut asupra familiei și cele mai grele sunt loviturile pe care le primesc femeile.
De aceea poate că în perioada aceasta atât de grea, rugăciunea mamei este cea mai plăcută înantea Lui Dumnezeu. Rugăciunea copiilor – să ne așezăm în genunchi cu copiii noștri și să ne rugăm la Maica Domnului – nu știm multe rugăciuni, măcar Tatăl Nostru să îl spunem, măcar o lacrimă să vărsăm. Și atunci cu siguranță Maica Domnului este aceea care a șters toată lacrima de la fața tuturora.
A revărsat nenumărate minuni în Biserica noastră. Maica Domnului este aceea care a intervenit în viața fiecăruia dintre noi și ea este cea care ocrotește țara aceasta, pentru că dacă în Sfântul Munte sunt peste 200 de altare dedicate Maicii Domnului, la noi sunt mii de altare dedicate Maicii Domnului. Ortodoxia noastră românească îi acordă Maicii Domnului imne de rară frumusețe, deci o laudă cum se cuvine, cuprinsă în acatiste, în Bogorodicină, în toate cântările acestea dedicate Maicii Domnului.
Apoi Maica Domnului strălucește printr-o iconografie de o frumusețe fără margini. Așa cum ați văzut dumneavoastră în Biserica noastră cum le-am făcut pe toate să le puteți vedea. Maica Domnului, nefăcută de mână omenească, de la Sfântul Munte Athos, Maica Domnului ca o icoană a recunoștinței, care seamănă cu icoana de la mormântul Maicii Domnului de la Ierusalim și Maica Domnlui Șerbănița, icoana singură care a rămas din vechea Biserică și care este făcătoare de minuni. Multe femei s-au tămăduit chiar de cancer.
Deci iată, pe toate acestea le-am pus înaintea dumneavoastră, ca să vedeți că noi o iubim pe Maica Domnului. Fără Maica Domnului n-ar fi fost nimic din toate câte se văd în Biserica aceasta. Iar duhul ei este prezent în Biserica aceasta și pe toți ne așteaptă cu dragoste de mamă, ca să ne întoarcem din nou în biserică și să strălucim în toate virtuțile, dar mai ales să strălucim în smerenie. Este o lecție pe care Maica Domnului ne-o dă tuturor, dar mai ales femeilor, să fie cu viață curată, sfântă. Să nască copii. Să se ferească de prietenii din acestea dubioase. Să caute căsătorie cu naștere de fii. Să nu se gândească la viață ușuratică și să ne ferim de păcatul desfrânării. Și asta este un lucru foarte grav, pentru că fiice ale neamului nostru, așa de frumoase, au mers pe toate centurile marilor capitale europene, prostituându-se. Și acum au venit acasă pline de boli și de viruși și nu știm pe ce cale s-o luăm. Numai întorcându-ne la Maica Domnului, ea va ști să ridice omul care să descopere un leac, ca să putem scăpa de acestă încercare.
Stăm să ne gândim încotro vom merge, care mai este rolul nostru pe pământul acesta. Am să mă gândesc, duminica viitoare să vă spun și care sunt gândurile unui preot în aceste momente de restriște. Ce căutăm noi între dumneavoastră? Pe Iisus Hristos, spune Sfântul Apostol Pavel, și pe Acela răstignit.
Au fost și sunt foarte multe greutăți care s-au abătut asupra Bisericii, pentru că până la urmă dumneavoastră sunteți Biserica lui Dumnezeu, și au fost și mulți oameni de bun simț. Nu au încetat zilele aceastea să aducă pungi pentru cei care nu mai au nici bani și nici măcar cu ce să își plătească întreținerea. Aceasta este dragoste curată pe care oamenii și-au arătat-o și sunt sigur că Dumnezeu nu va trece cu vederea rugăciunile lor. Să știți că o rugăciune, ca să poată fi ascultată fie de Dumnezeu, fie de Maica Domnului, trebuie însoțită cu multă milostenie. Spune Sfântul Ioan Gură de Aur, care atunci când se ruga avea o cutie și punea un bănuț pentru săraci în cutie, spune că atunci când însoțim rugăciunea cu milostenia, milostenia ajunge înaintea tronului lui Dumnezeu mai repede decât rugăciunea. Pentru că milostenia este o cale prin care noi putem să Îl îndreptăm pe Dumnezeu cu milă față de noi și este calea prin care obținem mai repede iertarea păcatelor.
Să ne rugăm mai mult în perioada aceasta, ca Dumnezeu să ne ierte păcatele și fărădelegile. Să căutăm duhovnicul, să ne spovedim, să fim pregătiți ca pentru moarte. Nu mai gândiți că trăim nu știu cât. Nu mai gândiți că sunteți tineri și amânați la bătrânețe. Nu se știe, au murit foarte mulți tineri. Căutați duhovnicul și stați mai departe, dar spuneți-vă păcatele. Și dacă le spui, ți se vor ierta. Și avem pilde, nenumărate pilde în Sfânta Scriptură, de unii care și-au mărturisit păcatele și le-au fost iertate, cum a fost David. Și-a mărturisit păcatul și Dumnezeu l-a iertat. Dar sunt și pilde cu alții, care nu și-au mărturisit păcatul și nu au fost iertați.
De aceea, căutați să profitați de faptul că avem multă liniște, cercetați-vă conștiințele, scoateți hârtii, scrieți pe ele, gândiți-vă din copilăria dumneavoastră până la adânci bătrâneți sau cât ați trăit dumneavoastră, care sunt păcatele prin care am mâniat pe Dumnezeu. Și El, când ne întoarcem, El este gata să sară în ajutorul nostru și să ne ierte păcatele. Ca să se împlinească și cu noi Scriptura care zice: Fericiți cei cărora li s-au acoperit fărădelegile și li s-au iertat păcatele. Dacă avem această perioadă de liniște oarecum și stăm și cugetăm, lăsați vechile patimi pe care dumneavoastră le-ați avut, cu beții, cu furtișaguri, cu răutăți, cu fumatul acesta – am văzut că își punea masca pe figură și scotea și fuma – cumplit! E un semn al Sfârșitului această patimă cumplită de care sunt mulți stăpâniți.
Căutați să fiți cu mai multă atenție la bătrânii dumneavoastră, să știți că toți vom ajunge bătrâni. Sunt unii la care nimeni nu le deschide ușa, sunteți vecini cu ei. Pune-i o pâine acolo, că nu sărăcești din pricina aceasta. Vezi că nu poate să își cumpere ceva? Fă un pas așa, fii și tu bun o dată în viața ta și o să vezi cum înmoi mila Lui Dumnezeu asupra ta și o să simți o bucurie care nu-i din lumea aceasta, căci ținta Legii, să știți, este dragostea din toată inima. De aceea a venit Hristos, ca noi să ne iubim unii pe alții. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.
Cred că este momentul cel mai nimerit să ne arătăm dragostea față de semenii noștri. Și dumneavoastră știți mai bine și mai frumos ca mine cum să o faceți. Sunteți în sectorul nostru și vă mărturisesc: cunosc sectorul acesta bine și le știu și valoarea sufletului și bunătarea și blândețea și îndelunga-răbdare și credincioșia și facerea de bine v-o cunosc și sensibilitatea sufletească. Vă știu pe mulți și de unde ați plecat și unde ați ajuns, și cât de mult v-a ajutat Dumnezeu în viață. Nu uitați cât de bun a fost Dumnezeu cu noi, sau cum spune psalmistul: Cât de bun este Dumnezeu cu cei drepți la inimă! Fiți cu inima curată și veți vedea pe Dumnezeu. Amin!
publicat in 04.04.2020