Biserica

Șerban VodĂ

Sfintele Paşti la Biserica Şerban Vodă


O sărbătoare adevărată, trăită din plin de enoriaşii noştri cu frumuseţe adâncă şi tainică şi cu o bucurie de nedescris, care ne cuprinde nu numai pe noi, cei care viem şi suntem, pe moşii şi strămoşii noştri, ci cuprinde întreaga fire, căci bucuria pascală ne trimite un fior tainic, dumnezeiesc, care ne invită şi pe noi să înviem din moartea păcatului şi să vieţuim cu Hristos.

De aproape 30 de ani de când slujesc la această biserică am trăit multe sărbători alături de fii dragi ai bisericii noastre. Ca preot am trăit bucuria pascală imediat după căderea comunismului când oamenii, de frică, cu greu ieşeau din case ca să vină la slujba Învierii. Iar apoi au urmat ani de îndelungată muncă, care trebuia să schimbe viaţa parohiei, căci într-o parte se slujea, iar nu departe de noi, aproape jignitor, eram deranjaţi de indisciplina şi apucăturile unora certaţi cu bunul simţ, care veneau la praznic ameţiţi de băutură şi fără frică de Dumnezeu. Au tulburat de multe ori slujba noastră.

Anii au trecut şi cu multă trudă lucrurile s-au îndreptat. Veneau oamenii la biserică cu respect, cu decenţă, cu credinţă şi cu dragoste. Era o sărbătoare pascală de o rară frumuseţe, iar imaginile de pe site-ul bisericii Şerban Vodă confirmă aceasta şi pun în evidenţă schimbarea şi înnoirea din biserică.

Dar a venit pandemia! Şi a trebuit să suportăm cu greu zilele izolării noastre forţate. O izolare fără judecată, pe care am primit-o ca o persecuţie. Puteai să mergi peste tot, numai la biserică să nu vii, căci de, puteai să te virusezi. Ce lovituri cumplite! Să păstrezi distanţa socială, fără pic de judecată şi să nu vii la biserică ca să nu te infectezi… Aşa am slujit în anul 2020, de Paşti, cu biserica goală, fără credincioşi. Dar slujba noastră a fost adevărată. Am transmis-o pe toate canalele, pe YouTube, căci nu eram singuri: cu noi împreună puterile îngereşti. Aşadar, la Şerban Vodă am slujit împreună cu îngerii. Aceasta a fost mângâierea noastră în timpul pandemiei.

Şi iată-ne din nou la acest mare praznic al Învierii Domnului împreună: El, adică Hristos care se jertfeşte pentru noi, noi cei care credem şi-L mărturisim ca Domn şi Mântuitor, şi îngerii care nevăzut slujesc împreună cu noi. Deci a sosit Paştile şi suntem din nou împreună, trecând peste toate interdicţiile şi peste toate vorbele murdare care s-au spus. Să iertăm – iară şi iară – pe cei care ne-au dispreţuit credinţa şi ne-au nesocotit neamul.

Să le mărturisim încă o dată tuturor că noi credem că împreună cu Hristos vom fi din nou puternici şi buni şi că pentru viaţa noastră curată Dumnezeu se va milostivi spre noi şi neamul nostru cel întristat, dispreţuit şi împrăştiat pe faţa pământului şi vom simţi din nou bucuria pascală şi, împreună cu Hristos, vom trece prin toate şi vom ieşi biruitori.

De aceea, în acest ceas în care bucuria pascală ne inundă inimile, transmitem şi noi tuturor cele mai alese urări de bine, sănătate şi prosperitate, întâmpinânduvă pe toţi cu salutul creştin bimilenar „Hristos a Înviat!” ✤

Părintele Dinu